Een goed hoogfrequent armatuur is energiezuinig, net als een led lamp. Maar ook led is verkrijgbaar in hoogfrequent en laagfrequent. 

Wat zijn conventionele armaturen?

Conventionele armaturen hebben een spoel, een starter en een condensator. Bij het aanschakelen van bijvoorbeeld een TL buis van 36 watt krijgt de buis een stroomstoot op basis van 50 Hz die veel hoger ligt dan 36 watt, ongeveer 50 watt. Hierdoor knippert de lamp een aantal malen en zal gaan branden. Het voorschakelapparaat zorgt ervoor dat ca. 36 watt naar de TL buis wordt gestuurd. Een groot nadeel is dat de 50 Hz aansturing zorgt voor knippering van de buis. Dit noemen we laagfrequent armaturen. Veel mensen en dieren kunnen hier niet tegen, het wordt ook wel het "disco effect" genoemd. Bovendien geeft de spoel een groot magnetisch veld af wat ongezond is en vaak hoofdpijn veroorzaakt. Klachten als hoofdpijn, branderige ogen en vermoeidheid zijn het gevolg.

Wat zijn hoogfrequent armaturen?

Hoogfrequente armaturen hebben een elektronisch geregelde puls van 10 V die naar de lamp wordt gestuurd. De cathode en anode gloeien iets voor waarna de lamp zonder te knipperen aangaat. Het magnetisch veld is minimaal. De lamp brand op basis van 35.000 Hz en de knipperingen zijn niet meer waarneembaar.

Voordelen van hoogfrequent geschakelde armaturen zijn:

Het armatuur verbruikt ca. 25% minder stroom t.o.v. een conventioneel armatuur
De lamp wordt met 35.000 Hz aangestuurd waardoor geen hinderlijke knippering ontstaat
De lamp gaat direct aan en knippert niet eerst een aantal malen 
Er is vrijwel geen magnetisch veld 
De lamp gaat langer mee, ca. 30% langere levensduur

Een goed hoogfrequent armatuur is zeker zo energiezuinig als een led lamp. Bovendien is er bij led ook onderscheid in hoogfrequent en laagfrequent. 

Meer informatie en producten vindt u op; Natuurlicht