Prettig werken

De stijgende ziekteverzuim- en wao-cijfers liegen er niet om. Via verscherpte wetgeving probeert de overheid het bedrijfsleven te stimuleren tot het creëeren van een veilig en gezond werkklimaat.
Werken aan een bureau vereist de nodige inspanning. Naast een goede stoel en een prettig bureau, draagt een heldere verlichting bij aan een optimaal werkklimaat. Hoofdpijn, branderige ogen en flikkeringen op het beeldscherm zijn voltooid verleden tijd als u werkt onder goede volspectrum daglichtlampen. Het grote voordeel van volspectrum daglichtlampen als werklicht is dat het licht dezelfde voordelen heeft voor de mens als natuurlijk daglicht. Het lichaam maakt vitamine D en calcium aan. Dit hebben we nodig voor een goede gezondheid. Werken onder volspectrum daglichtlampen voorkomt niet alleen branderige ogen en hoofdpijnklachten, maar zorgt ook voor minder stress, meer concentratievermogen en een actiever gevoel.

De norm voor werkplekverlichting volgens NEN-EN 12464-1:2011

Werkplekverlichting – Deel 1: Werkplekken binnen. Het is een toegepaste norm met 25 bladzijden bijlages waar voor elk type taak de vereiste verlichtingssterkte, lichtspreiding, reflectiegraad en kleurweergave-index vermeld worden.

Taakgebied : het oppervlak waar de oogtaak wordt verricht. Naast de verlichtingseisen voor taakgebieden en directe omgeving worden er ook minimumeisen gesteld aan het verlichtingsniveau in de rest van de ruimte. Dit gebied noemen we achtergrondgebied.

Het is belangrijk om de gehele ruimte, waarin mensen zich bevinden, goed te verlichten. Doel is een goede visuele communicatie tussen mensen mogelijk te maken
Voor de visuele beleving en het comfort is het van belang dat de omgeving, de kleuren van voorwerpen en de huid van mensen op een natuurlijke manier worden weergegeven.

Voor de kleurweergave- index  (RA) stelt de norm voor vrijwel alle taakruimten een minimumeis:
Gemiddelde werkruimtes > 80 Ra
Werkruimtes met hogere oogtaak eisen > 90 Ra.

Daglicht
Het gebruik van daglichtlampen wordt in de norm aangemoedigd maar niet voorgeschreven. Het gebruik van daglichtlampen geeft voordelen voor mensen die binnen werken.  De norm NEN-EN 12464-1 bevat geen eisen voor de lichtkleur.

Voor meer informatie en toepassingen : www.natuurlicht.nl